niedziela, 6 lipca 2014

Tort Czekoladowy



Kiedy dziewczynka postanawia stać się kobietą musi nauczyć się trzech rzeczy : piec tort , tłuc schabowe i gotować rosół idealny ... Hmmm czyżbym zatem stała się już dorosła ? :) Dzielę się z wami moim pierwszym tortem hmmm nie jest idealny to fakt ale jego smak można określić jako bajeczny :) 

*** Tort Czekoladowy ***




  • * 7 jajek
    * 1 szklanka cukru
    * 3/4 szklanki maki pszennej
    * 3/4 szklanki kakao
    * 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
    * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * szczypta soli
  •           Masa :
  • * 500 g serka mascarpone
    * 2 opakowania Nutelli każde po 230 g
  •           Dodatki :

  •  wiśnie z nalewki / a wersji bezalkoholowej - wiśnie mrożone lub wiśnie z kompotu /




    1.Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną masła.

    2. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza.

    3. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito.

    4. Oddzielamy żółtka od białek. / Białka wbijamy do misy miksera /

    5.Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Gdy piana z białek jest już ubita - stale mieszając na niskich obrotach miksera dodajemy stopniowo cukier, a potem kolejno po jednym żółtku.
    Na końcu wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia.

    6. Teraz powoli dodajemy przesiane kakao,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnymi ruchami łyżki lub szpatułki do masy łączymy je z ubitymi jajkami. 
    7. Ciasto na biszkopt wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 35 minut / robimy test suchego patyczka /

    8. Boki dobrze ostudzonego biszkoptu odkrawamy ostrym nożem od obręczy tortownicy, zdejmujemy ją i przy pomocy ostrego noża kroimy biszkopt na trzy, równe blaty. 

     

    MASA CZEKOLADOWA :

    Mieszamy w mikserze 500 g serka mascarpone i 460 g Nutelli i gotowe

    PONCZ : Wykonanie ponczu jest niezwykle łatwe wystarczy rozrobić z wodą nalewkę wiśniową bądź do kompotu wiśniowego naleć trochę wódki ( ilość wody i wódki według własnych upodobań ) 

     Składanie :)

    1. Na paterze układamy pierwszy czekoladowy blat biszkoptowy. Ponczujemy go 3 - 4  łyżkami syropu gruszkowego zmieszanego z nalewką wiśniową. 

    2. Nakładamy 1/4 masy czekoladowej i delikatnie rozsmarowujemy ją na czekoladowym blacie. Dodajemy wiśnie odsączone z nalewki i pokrojone w kostkę gruszki. Przykrywamy drugim blatem i dociskamy lekko.
    3. Drugi blat ponczujemy, rozsmarowujemy na nim 1/4 kremu czekoladowego i dodajemy owoce.
    Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym i dociskamy go lekko.

    4. Trzeci blat również ponczujemy :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz