Ciasteczka i kolorowe groszki to jedne z najwspanialszych wspomnień dzieciństwa , a z racji , że ostatnio robię się sentymentalna postanowiłam upiec ciasteczka z entilkami ku uciesze mojej siostry :)
***Ciasteczka***
- 200 g
masła
- 100 g
cukru
- 2 łyżki
syropu klonowego (miodu)
- 300 g mąki
pszennej
- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia
- 110 g entilek - 1 łyżka Kakao
1.Ubijamy
masło z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy syrop klonowy (bądź miód),
łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem mieszamy.
2.. Powinna wyjść masa lepka, lecz jeśli wyjdzie za bardzo klejąca (będzie przyklejała się do palców) należy dosypać więcej mąki.
2.. Powinna wyjść masa lepka, lecz jeśli wyjdzie za bardzo klejąca (będzie przyklejała się do palców) należy dosypać więcej mąki.
3.Formujemy
niewielkie kuleczki, układamy je w sporych odstępach na blaszce, bo podczas
pieczenia rozchodzą się na boki. Wkładamy je na papier do pieczenia. Pieczemy ok.10 min w temp. 180
Ale ślicznie... kolorowo...;)
OdpowiedzUsuńSłabe zdjęcia choć nie wątpię, że smak ok
OdpowiedzUsuń