środa, 16 lipca 2014

Torcik Raffaello


Jednym ze wspomnień dzieciństwa były przepyszne kuleczki Raffaello , wiele frajdy dawało znalezienie migdała wśród białych wiórków. Dziś próbowałam odtworzyć ten smak z dzieciństwa w formie torciku :) efekt jak widać :)

*** Torcik Raffaello ***

BISZKOPT


  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 


    Masa


             500 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka cukru wanilinowego 
    • 200 g białej czekolady
    • 1 łyżeczka żelatyny + 50 ml gorącej wody
    • 2 fixy do śmietany
    • 150 g wiórków kokosowych
    • 100 g płatków migdałowych
    • 2 łyżeczki cukru pudru


      Poncz
    • 150 ml przegotowanej wody
    • 50 ml wódki 
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
      1.Żółtka oddzielamy od białek.

      2.Obie mąki , proszek do pieczenia i sodę mieszamy ze sobą.
      3.Białka ubijamy na sztywną pianę.
      4.Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Przerywamy miksowanie, dodajemy białka, mieszamy łyżką. Następnie wsypujemy mąki i dalej mieszamy łyżką.
      5.Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 21 cm.
      Pieczemy w 170 stopniach ok. 40 minut (do suchego patyczka).
      6.Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia.
      7.Żelatynę mieszamy w wodzie.
      8.Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
      9.Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy z fixami. Gdy osiągnie już odpowiednią konsystencję dodajemy powoli (nie przerywając miksowania) czekoladę, żelatynę i wiórki kokosowe.
      10.Tak przygotowany krem dzielimy na trzy części . Dwie części dajemy na biszkopt, a trzecią  smarujemy górę i brzegi, które jeszcze dodatkowo obsypujemy płatkami migdałowymi.
      11.Gotowy tort wkładamy do lodówki najlepiej na noc



1 komentarz:

  1. Ale bym zjadła taki tort, wspaniały i mega pyszny.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń