Jednym ze wspomnień dzieciństwa były przepyszne kuleczki Raffaello , wiele frajdy dawało znalezienie migdała wśród białych wiórków. Dziś próbowałam odtworzyć ten smak z dzieciństwa w formie torciku :) efekt jak widać :)
*** Torcik Raffaello ***
BISZKOPT
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa
500 ml śmietany 30%1 łyżeczka cukru wanilinowego- 200 g białej czekolady
- 1 łyżeczka żelatyny + 50 ml gorącej wody
- 2 fixy do śmietany
- 150 g wiórków kokosowych
- 100 g płatków migdałowych
- 2 łyżeczki cukru pudru
Poncz - 150 ml przegotowanej wody
- 50 ml wódki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
1.Żółtka oddzielamy od białek.
2.Obie mąki , proszek do pieczenia i sodę mieszamy ze sobą.
3.Białka ubijamy na sztywną pianę.
4.Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Przerywamy miksowanie, dodajemy białka, mieszamy łyżką. Następnie wsypujemy mąki i dalej mieszamy łyżką.
5.Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 21 cm.
Pieczemy w 170 stopniach ok. 40 minut (do suchego patyczka).
6.Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia.
7.Żelatynę mieszamy w wodzie.
8.Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
9.Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy z fixami. Gdy osiągnie już odpowiednią konsystencję dodajemy powoli (nie przerywając miksowania) czekoladę, żelatynę i wiórki kokosowe.
10.Tak przygotowany krem dzielimy na trzy części . Dwie części dajemy na biszkopt, a trzecią smarujemy górę i brzegi, które jeszcze dodatkowo obsypujemy płatkami migdałowymi.
11.Gotowy tort wkładamy do lodówki najlepiej na noc
Ale bym zjadła taki tort, wspaniały i mega pyszny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.