niedziela, 6 lipca 2014

Muffiny czekoladowe


Moje pierwsze muffiny :) nie miałam w tedy jeszcze foremki i dlatego ich kształt jest taki fantazyjny hehe ^^ . Po mimo ich ciekawego kształtu jestem z nich dumna , gdyż właśnie nimi zaczęłam przygodę w słodkim świecie wypieków :) Od samego patrzenia człowiekowi cukier skacze :)
*** Muffiny czekoladowe ***
   150 g masła
150 g czekolady (dowolnej, mlecznej, białej lub gorzkiej )
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 duże jajka
170 ml mleka ( lub kubeczek jogurtu naturalnego )

1.Mieszamy składniki w dwóch miseczkach , ,,suche '' w troche mniejszej niż ,,mokre''
2. Mieszamy wszystkie składniki tworząc jednolitą mase
3. Dodajemy czekoladę ( TU MOŻNA ZROBIĆ TO W DWÓCH WARIANTACH : I. siekamy nożem czekoladę na małe kawałeczki i mieszamy z masą uważając aby czekolada nie opadła na dno foremki gdyż się przypali a muffinka nie dopiecze lub II. roztapiamy czekolade w kompieli wodnej i dodajemy do masy )
4. Przekładamy masę do foremek i pieczemy w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez około 25 min ( jeśli wydaje się wam że muffiny są gotowe wcześniej zróbcie Test suchego patyczka )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz