piątek, 25 lipca 2014

Napoleonki bez pieczenia

Kolejny pyszny deser bez piekarnika , zadowoli podniebienie każdego łakomczucha :) 


***Napoleonki***


  • 3 opak. herbatników (3 x 10 tj. 30szt. razem)
  • 3 szkl. mleka
  • 250 g masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 duże opak. cukru wanil.
  • cukier puder do posypania

  • 1.Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, ułożyć połowę herbatników ściśle jeden obok drugiego.
    2.Połowę mleka (1,5 szklanki) zmiksować z mąką i jajkami.
    3.Resztę mleka zagotować w garnuszku razem z masłem i cukrami.
    4.Do gotującego się mleka wlać zmiksowane mleko z jajkami i mąką, gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż do zgęstnienia budyniu.
    5.Gorącą masę budyniową wylać na ułożone w blasze herbatniki.
    6.Masę przykryć drugą warstwą ciastek. Schłodzić napoleonkę w lodówce, a po kilku godzinach pokroić. Każdą napoleonkę oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz