Kolejny pyszny deser bez piekarnika , zadowoli podniebienie każdego łakomczucha :)
***Napoleonki***
- 3 opak. herbatników (3 x 10 tj. 30szt. razem)
- 3 szkl. mleka
- 250 g masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 duże opak. cukru wanil.
- cukier puder do posypania
-
1.Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, ułożyć połowę herbatników ściśle jeden obok drugiego.
2.Połowę mleka (1,5 szklanki) zmiksować z mąką i jajkami.
3.Resztę mleka zagotować w garnuszku razem z masłem i cukrami.
4.Do gotującego się mleka wlać zmiksowane mleko z jajkami i mąką, gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż do zgęstnienia budyniu.
5.Gorącą masę budyniową wylać na ułożone w blasze herbatniki.
6.Masę przykryć drugą warstwą ciastek. Schłodzić napoleonkę w lodówce, a po kilku godzinach pokroić. Każdą napoleonkę oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz