Sezon Truskawkowy to już wspomnienie ale wspomnienia są po to aby przywoływać miłe chwile :) Uwielbiam truskawki i czekoladę więc postanowiłam połączyć te dwa boskie smaki i stworzyć muffiny moich marzeń . Nie myślałam że trafię do muffinego nieba nim spróbowałam ... minam ... Muffiny proste w wykoniu, a sposób dekoracji najbardziej ucieszył najmłodszego członka rodziny ... Bo cóż może być lepszego niż truskawki ,serca i czekolada ?
*** Mufiny czekoladowe z truskawkami *** ( przepis na 12 babeczek )
- 300g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 120g cukru
- 80ml oleju
- 250g jogurtu naturalnego
- 100 g Kakao
- 12 małych truskawek ( bądź 6 duchy pokrojonych na pół )
1. Będą potrzebne dwie miski. Do jednej wsypujemy ,,suche '' substraty i mieszamy , w drugiej mieszamy wszystkie ,,mokre'' składniki ( Druga miska powina być trochę większa gdyż to właśnie w niej będziemy łączyć wszystkie składniki )
2. Do mokrych składników dodajemy po jedenej łyżce suchej mieszanicy u i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą ( Ciasto powinno wyjść dość gęste , nie obawiajcie się jego mocnej konsystencji po upieczeniu muffiny są delikatne w smaku i puszyste )
3.Przełożyć masę do foremek ( Nałożyć jedną sporą łyżkę na spód foremi , położyć truskawkę i przykryć kolejną warstwą ciasta ) Foremki wypełniać do 3/4 wysokości
4. piec w rozgrzanymdo 180 C piekarniku przez ok. 25 min . ( Każde ciasto może wyjść troche inaczej więc czas pieczenia może się troszkę wydłużyć , bądź skórcić , polecam wykonanie Testu suchego patyczka )
Wyglądają pysznie, teraz trzeba tylko znaleźć jakąś ciekawą alternatywę dla truskawek. Hmmm może borówki
OdpowiedzUsuńFajny przepis, blog zapowiada sie ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńMoze cos z bananami? :D
OdpowiedzUsuń