piątek, 11 lipca 2014

Muffiny cytynowe


Kolejne muffiny mojej produkcji ^^ hehe mam jakąś muffinkową obsesje :) Tym razem zaszalałam i wybrałam kwaśny smak cytryny przełamując tym samym pasmo serii muffinek z  czekoladą :) Idealna śniadaniowe muffiny , pasujące do porannej pracy i kubka zimnego mleka ... mniam :)

***Muffiny cytrynowe***

- 2 szkl. mąki pszennej
- pół szklanki roztopionego  masła
- pół szklanki cukru
- 250g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- sok z połówki cytryny
- skórka otarta z połówki cytryny
- szczypta soli
- 2 duże jajka ( 3 mniejsze )

-cztery łyżki stołowe mleka

1. Rozdzielamy składniki na dwie miski (,,suche '' i ,,mokre'') . Jajka ,jogurt , mleko , sok z cytryny mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę . Dodajemy suche składniki i mieszamy aż wszystko się połączy ( nie wolno zbyt długo mieszać , gdyż ciasto będzie zbite )
2. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 25 min :)

3 komentarze:

  1. Muffinki cytrynowe moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mufiiny potrafią uzależnić. Wiem coś o tym.
    Twoje są idealne:)

    OdpowiedzUsuń