sobota, 19 lipca 2014

Czekoladowy sernik



Każdy lubi serniczek i każdy lubi czekoladę ... Aby zwiększyć eksplozje smaku połączyłam sernik z białą i gorzką czekoladą i tak powstał delikatny i puszysty serniczek na zimno .... Masy mają konsystencję ptasiego mleczka, a prosto z lodówki smakuje jak lody :)

***Sernik czekoladowy ***
 
Biszkopt:


  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    • 1000g serka kremowego waniliowego (użyłam Vitello z naturalną wanilią)
    • 1000ml śmietanki kremowej 30%
    • 7 łyżeczek żelatyny + zimna woda i wrzątek (jak najmniejsza ilość)
    • 2 czekolady deserowe
    • 2 czekolady białe + 5 łyżek wody
    1. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno . W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem. Mieszamy delikatnie łyżką białka z żółtkami.
    2.Przesiewamy przez sitko wszystkie sypkie produkty do biszkoptu i stopniowo dodajemy do masy   delikatnie mieszając . 
    3.Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 35  minut w temp. 180°C. Po przestudzeniu  ścinamy nożem wierzchnią warstwę (skórkę), aby uzyskać większą przyczepność masy serowej. 
    4. Schłodzoną śmietankę kremową ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami serek waniliowy, delikatnie mieszając dużą łyżką. Dzielimy na dwie części. 
    5. Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej  , żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku i mieszamy z połową masy . Wylewa ją na ciasto i wstawiamy do lodówki na 3h . 
    6. Z białą czekoladą postępujemy tak samo :) 

2 komentarze:

  1. Interesujący przepis! Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, coś cudownego :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń