piątek, 25 lipca 2014

Ciasteczka



Ciasteczka i kolorowe groszki to jedne z najwspanialszych wspomnień dzieciństwa , a z racji , że ostatnio robię się sentymentalna postanowiłam upiec ciasteczka z entilkami ku uciesze mojej siostry :)

***Ciasteczka***


- 200 g masła

- 100 g cukru

- 2 łyżki syropu klonowego (miodu)

- 300 g mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g entilek 
- 1 łyżka Kakao 






1.Ubijamy masło z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy syrop klonowy (bądź miód), łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem mieszamy.

2.. Powinna wyjść masa lepka, lecz jeśli wyjdzie za bardzo klejąca (będzie przyklejała się do palców) należy dosypać więcej mąki.



3.Formujemy niewielkie kuleczki, układamy je w sporych odstępach na blaszce, bo podczas pieczenia rozchodzą się na boki. Wkładamy je na papier do pieczenia. Pieczemy ok.10 min w temp. 180



1 komentarz: