piątek, 8 sierpnia 2014

Tarta budyniowa z malinami


Było już muffinowo i serniczkowo ... Czyżby nadeszła nowa era, w której rządzić będą tarty ? Zaletą tart jest ich prostota wykonania i nieskończenie wiele możliwości modyfikacji składników :)

*** Tarta budyniowa z malinami ***


Ciasto kruche
• 400 g mąki
• 50 g cukru
• 150 g masła
• 2 żółtka
• szczypta soli
Masa
• 2 budynie czekoladowe
• 100 g masła
• maliny


1. Zanieść ciasto łącząc wszystkie składniki i wstawić do lodówki na 30 minut.
2.Wyłożyć ciastem formę na tartę, nakłuć widelcem i piec w 180 st.C przez 15-20 minut, aż się zarumieni 

3.Budyń ugotować wg wskazówek na opakowaniu, ale w połowie ilości mleka.
4.Po zagotowaniu dodać masło i roztrzepać, aż się rozpuści.
 5.Wylać gorącą masę budyniową na spód do tarty.
 6.Wyłożyć na masę maliny.

6 komentarzy:

  1. mmm... ale pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosta szybka a jaka efektowna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za każdym razem może być inna :)
    Ta wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarty są pyszne !
    Ja też wolę tarty niż muffinki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. 400 g mąki przy tej proporcji masła, to jednak trochę za dużo...

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam mniam, aż cieknie ślinka

    OdpowiedzUsuń