poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Sernik marmurkowy bez pieczenia



Sernikowych wariacji ciąg dalszy . Czy sernik mi się kiedyś znudzi ? Hmmm... zdecydowanie nie ! :) Ciasto proste , szybkie i dość tanie jak na sernik . Po prostu idealne na każdą okazję , jedyny minus trzeba poczekać minimum 3 h zanim będzie gotowe :)
***Sernik marmurkowy***
spód:

  • 20 herbatników
  • 8 kostek białej czekolady (1/3 tabliczki)
  • 8 kostek gorzkiej czekolady
  • 6 łyżki mleka
masa:

  • 500 g waniliowego serka śmietankowego
  • • 120 g cukru (dałam 100 g)
  • • 390 g jogurtu naturalnego
  • • 250 g śmietanki kremowej
  • • 20 g żelatyny
  • • 50 ml wrzątku
  • • 100 g stopionej białej czekolady
  • • 100 g stopionej gorzkiej czekolady

1. Spód : Herbatniki pokruszyć ( mogą być większe i mniejsze kawałki ) , czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zmieszać z herbatnikami . Ciasno ubić na foremce tortowej 21 cm i włożyć do lodówki by się schłodziło.
2 Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić do przestudzenia
3. Ubić śmietankę
4.Utrzeć serek z cukrem, wanilią i jogurtem. Dodać ubitą śmietankę.Dodać żelatynę .

Powstałą mieszaninę dodać do sera i dokładnie wymieszać.
5.Podzielić masę na pół. Do jednej części dodać stopioną białą czekoladę, do drugiej – gorzką.
Starannie, ale szybko wymieszać. 

6. Nakładać łyżką obie masy na przemian (kupkami) na schłodzony spód. Czubkiem noża delikatnie przemieszać, by uzyskać efekt marmuru. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

 Lekkie desery bez piekarnika vol 2,

2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis...Kiedyś na pewno wypróbuje... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki, ten zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń