poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Jabłecznik mojej babuni


Nic nie pachnie tak dzieciństwem jak ulubiony jabłecznik babci. Po latach udało mi się odtworzyć ten smak i aż łezka się w oku zakręciła . Nie ma nic lepszego niż jabłecznik z polskich ,dorodnych papierówek, a biorąc pod uwagę fakt że mam takie drzewko w ogrodzie grzechem by było nie poparcie akcji  Zjedz Jabłko :)

***Jabłecznik***
  • 4 szklanki mąki
  • 3,5 łyżki śmietany 12 %
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 żółtka + 1 całe jajko
  •  0,5 opakowania cukru waniliowego
  • 1 margaryna
  • 5 dużych jabłek ( 2 kroimy w plasterki a pozostałe ścieramy na tarce )

1. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto .
2. Ciasto dzielimy na dwie części . Pierwszą wałkujemy i układamy w dużej formie
3. Kładziemy jabłka i przykrywamy następną warstwą ciasta .
4.Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 min.


Jedz polskie jabłka


3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry jabłecznik zawsze jest dobry :))

    Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaki dzieciństwa... Zawsze najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń