piątek, 25 lipca 2014

Ciasteczka



Ciasteczka i kolorowe groszki to jedne z najwspanialszych wspomnień dzieciństwa , a z racji , że ostatnio robię się sentymentalna postanowiłam upiec ciasteczka z entilkami ku uciesze mojej siostry :)

***Ciasteczka***


- 200 g masła

- 100 g cukru

- 2 łyżki syropu klonowego (miodu)

- 300 g mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g entilek 
- 1 łyżka Kakao 






1.Ubijamy masło z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy syrop klonowy (bądź miód), łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem mieszamy.

2.. Powinna wyjść masa lepka, lecz jeśli wyjdzie za bardzo klejąca (będzie przyklejała się do palców) należy dosypać więcej mąki.



3.Formujemy niewielkie kuleczki, układamy je w sporych odstępach na blaszce, bo podczas pieczenia rozchodzą się na boki. Wkładamy je na papier do pieczenia. Pieczemy ok.10 min w temp. 180



Napoleonki bez pieczenia

Kolejny pyszny deser bez piekarnika , zadowoli podniebienie każdego łakomczucha :) 


***Napoleonki***


  • 3 opak. herbatników (3 x 10 tj. 30szt. razem)
  • 3 szkl. mleka
  • 250 g masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 duże opak. cukru wanil.
  • cukier puder do posypania

  • 1.Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, ułożyć połowę herbatników ściśle jeden obok drugiego.
    2.Połowę mleka (1,5 szklanki) zmiksować z mąką i jajkami.
    3.Resztę mleka zagotować w garnuszku razem z masłem i cukrami.
    4.Do gotującego się mleka wlać zmiksowane mleko z jajkami i mąką, gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż do zgęstnienia budyniu.
    5.Gorącą masę budyniową wylać na ułożone w blasze herbatniki.
    6.Masę przykryć drugą warstwą ciastek. Schłodzić napoleonkę w lodówce, a po kilku godzinach pokroić. Każdą napoleonkę oprószyć cukrem pudrem.

czwartek, 24 lipca 2014

Sernik bananowo-czekoladowy


Banany i czekolada tego lata mnie prześladują ... Po prostu nie umiem się od nich uwolnić ciągle mam ochotę na coś z czekolady to już chyba uzależnienie , a po za tym każdy serniczek jest pyszny , więc musiałam wypróbować ten przepis ... :)

***Sernik bananowo-czekoladowy ***


  • 800 g serka homogenizowanego (np. waniliowego)
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 100 g czekolady
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kilkanaście biszkoptów na spód (można pominąć)
  • do ozdoby : stopiona czekolada, pralinki

    1. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i ostudzić .
    2.Banany zmiksować na gładką masę i zmieszać z serkiem , cukrem i kakao.
    3. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i czekoladę i jeszcze raz wszystko zmiksować.
    4.Ułożyć na formie biszkopty ( forma o średnicy 22 cm ) i zaleć masą .
    5. Włożyć serniczek do lodówki na minimum 3 h.